íGY MARAD FRISS A VÁGOTT VIRÁG
A vágott virágok hosszú élettartamának titka, hogy a vizükbe ne engedjük elszaporodni a baktériumokat, és biztrosítsuk számukra a tápanyagot.
A baktériumok ellen az ecet (vagy hipó) nyújt védelmet, a tápanyagot pedig a cukor biztosítja.
Mielőtt vázába tesszük a virágot, távolítsuk el azokat a leveleket, amelyek a vízbe érnének, mert a rothadó levelek bomlasztják a vizet is.
Vízcserénél a növény szárát vÍzbe mártva vágjuk le, így nem képződik levegőbuborék, ami meggátolja a vízfelvételt!
A vázát ne tegyük gyümolcsök közelébe, mert (különösen az alma és a banán) az általuk kibocsátott etiléngáz hervadást okoz.
Az egyes virágok más-más bánásmódot kedvelnek:
tulipán, nárcisz: vizébe tegyünk cukrot - 1 liter vízhez 4 kanállal(8 dkg)
orgona, virágzó bokrok: fás szárát mélyen hasítsuk be, vagy kalapáccsal roncsoljuk szét egy kissé, így a növényi rostok könnyebben tudják felvenni a vizet
dália, frézia, szegfű: több nappal tovább él, ha 1 liter vízhez 5 dkg cukrot és 5 dkg fekete borsot teszünk
kardvirág: 1 liter vízbe tegyünk egy csipet sót
rózsa: 1 liter vízhez egy kávéskanál ecetet öntsünk
ciklámen, gyöngyvirág, őszirózsa: tegyünk a vizébe egy rézérmét